Ebben a bejegyzésben mélyebb betekintést kapunk a hisztamin által okozott ételérzékenységi tünetek tudományos hátterébe.
Felfedezzük a biogén aminok lenyűgöző világát.
Milyen formái vannak a hisztaminnak a szervezetünkben és azon kívül?
Hogyan befolyásolja a hisztamin a fizikai és mentális egészségünket?
Miért vannak olyan emberek, különösen a nők, akik érzékenyebbek a hisztaminra, mint mások,
és miért olyan kiszámíthatatlanok a magas hisztamin tartalmú élelmiszerekre adott reakciók?
A biogén aminok alkímiája
A hisztamin a molekulák egy fontos csoportjához, a biogén aminokhoz tartozik. Ezek aminosavakból álló jelzőmolekulák (aminosavak az összes fehéréjének építőkövei). A HisztAMINE például a HistIDINE aminosavból készül.
A biogén aminokat minden növény és állat fontos testi funkciók szabályozására használja. A biogén aminok előállítására képes sejtek nagyon kis mennyiségben generálják és felszabadítják ezeket, majd a specifikus receptorokra csatlakoznak a közeli célsejtekben, kiváltva ezzel a sejtek egyedi válaszait. Amint lehet, az üzenetüket közvetítik, majd megsemmisülnek a megfelelő természetes enzimek segítségével, hogy további befolyásukat megállítsák.
Annak érdekében, hogy egy adott aminosav egy erős biogén aminná váljon, mindössze annyit kell tennie, hogy eltávolítsa a „karboxil-csoport”-ját. Ez a bizonyos amputáció speciális enzimeket igényel, amelyeket dekarboxilázoknak neveznek (a "karboxilcsoportokat elbontó enzimek").
Egyes biogén aminok erős, kellemetlen szagúak, ami hasznos lehet annak felismerésében, hogy az élelmiszer romlik, de a hisztamin maga nem ízes, és szagtalan, ezért nem használhatjuk a "szag tesztet" jelenlétének kimutatására.
Hogy rosszabbá tegyük a dolgokat, mi ostoba emberek elkezdtük az ételeinket szándékosan fermentálni. Baktériumokat adunk a tejhez, hogy sajtot és joghurtot készítsünk. A szőlőhöz élesztőt adunk, hogy borrá legyen. Baktériumokat adunk a húshoz, a szalámi készítéséhez. A folyamat során, az olyan élelmiszerek, mint a tej, a szőlő és a hús, amelyek friss formájukban gyakorlatilag hisztaminmentesek. végül a hisztaminnal és más biogén aminokkal telítettek lesznek. Tehát a hisztamin a testünkből vagy a testünkön kívülről is jöhet - az ételekből, amelyeket megeszünk. De származhatnak a bélbaktériumból is, ahogy erjesztik az ételeket, amelyeket elfogyasztottunk.
Itt található a lista a leggyakoribb biogén aminokról, és azok aminosavairól. Ezek a leggyakoribb "játékosok" az ételérzékenységekben. Találsz egy párat kísérteties nevekkel, melyek tökéletesen méltóak a Vincent Price-i hangfelvétele: a putrescine és a tökéletesen gonosz cadaverine - mwaaah ah ah ...
Aminosav - Biogén amin párok
|
Köszönj szépen a hisztaminnak
A hisztamin fontos üzenetküldő molekula, mely megdöbbentő számú biológiai hatásért felelős a testünkben, segít szabályozni a különböző funkciókat, mint pl. az emésztés, az alvás, a szexuális funkció, a vérnyomás és az agy működése. Hogyan csinál ez az egyetlen molekula ennyi különböző dolgot? A hisztamin sokoldalúságának titka az, hogy különböző válaszokat okozhat a szomszédos sejtekben, attól függően, hogy az milyen típusú sejt, és milyen receptorok vannak a felületén.
Testünkben csak bizonyos sejtek képesek a hisztamin előállítására:
Az immunrendszerben: hízósejtek és bazofilek
Az emésztőrendszerben: gyomor-enterochromaffin sejtek és bizonyos bél-baktériumok
Az idegrendszerben: hisztaminerg idegsejtek (az agyban és a testben)
A hisztamin négy féle receptorhoz kötődik, és mindegyik receptor egyedi módon reagál a hisztaminra. A sejtek elhelyezkedésétől, a receptorok sokféleségétől, a célsejtek kapcsolódásaitól függően, a kis hisztamin sokféle feladatot hajthat végre.
Például ha a hisztamin a különleges sejtekhez kötődik a gyomorban, akkor a gyomorsav keletkezik. Amikor a hisztamin a nagy véredények felszínén lévő receptorokhoz kötődik, az artériák dilatizálódnak, csökkentik a vérnyomást. Amikor a kapilárisokhoz kötődik, azok szivárgóvá válnak, ami orrfolyáshoz, vizes szemekhez és puffadt bőr kialakulásához vezethet.
A hisztamin végzete
A hisztamin szeszélyes: "élj gyorsan, és halj meg fiatalon". Amilyen gyorsan csak lehet, azonnal megsemmisítik, amint átadja kémiai üzenetét, hogy megakadályozzák az ámokfutását. Nincs tisztelet, de ez jár azért, amiért csibész volt.
Ha mi eszünk valamit ami hisztamint tartalmaz, mondjuk egy idősebb steaket vagy egy adag érlelt sajtot, speciális enzimjeink vannak a belünkben, amelyek képesek a hisztamin elpusztítására, mielőtt az felszívódna a véráramba.
A hámsejtjek a vékonyblben és a vastagbél felszálló szakaszán folyamatosan felszabadítják a hisztamin-törő enzimet, amit Diamin-oxidáznak hívunk (DAO) a gasztrointesztinális traktusba, első védelmi vonalként az ételekből és italokból származó túlzott hisztamin expozíciótól. Ha valamennyi hisztamin megmarad a DAO-val való találkozás után, következik egy másik enzim, ami a bél sejtjeinek belsejében található. Ez a histamine-N-methyltransferase (HNMT). A legtöbb hisztamin intoleranciás esetet a DAO ( a legfontosabb hisztamin bontó enzim) alacsony szintjének, vagy gyenge aktivitásának rovására írják. Ha az enzimek hiányosak, a hisztamin akarva-akaratlanul is átjut a véráramba, és a keringéssel eljut a testünk sejtjeihez.
Hisztaminreakciók
Normális körülmények között a kis mennyiségű hisztamin csendben, biztonságosan vezeti a szervezet napi tevékenységét. De vannak olyan forgatókönyvek, amelyek túlzott, kóros hisztamin expozícióhoz vezethetnek.
Mint minden toxint - Ezt is az adag teszi méreggé. Az egészséges egyénekről úgy gondolják, hogy körülbelül 50-100 mg / kg hisztamin-t bírnak el. De a hisztamin-intoleranciában szenvedők általában sokkal alacsonyabb szintre is reagálnak. A reakciók fajtái attól függnek, hogy mennyi hisztaminnak van kitéve a szervezet, és melyik testterületet érinti.
A reakciók öt általános kategóriába sorolhatók; az első négy forgatókönyv bárkivel megtörténhet:
1.: Anaphylaxis: a hisztamin súlyos belső felszabadulása a véráramba, melyet valamilyen allergiás trigger vált ki.
2.: Scombroid mérgezés "- a romlott halétel okozta ételmérgezés (közel 500 mg / kg hisztamint tartalmaz)
3.: Lokalizált allergiás reakciók
4.: Hisztamin túlterhelés. Túl sok hisztamin elfogyasztása esetén a szervezet természetes reakciója (tipikusan> 50 mg / kg)
5.: Hisztamin intolerancia - kényelmetlen tünetek a hisztamin expozícióval összefüggésben, még alacsony dózisokban is (<50 mg / kg). Ez csak az érzékeny egyénekre jellemző.
Anafilaxia - Ha allergiás vagy a földimogyoróra, és egy mogyoróvaj csészébe bújtatod magad, az immunsejtjeid el akarják dobni az idegen testet, és hisztaminnal árasztják el vérkeringést. Mindenféle tünekekkel árasztanak el, a csalánkiütésektlő kezdve, az alacsony vérnyomáson át, a nehézlégzésig.
Ez a hisztamin krízis. És ez halálos lehet.
Szkromboid mérgezés - Mérgezés, ami a romlott tenger gyümölcsei fogyasztása után jelentkezik. Jellemző hisztamintartalom ebben az esetben nagyobb, mint 500 mg / kg.
"A scombroid mérgezés tünetei jellemzően 10 perccel - 1 órával a mérgező anyagok fogyasztása után jelennek meg. A tünetek változóak: a borsos vagy fémes ízek, az orális zsibbadás, fejfájás, szédülés, szívdobogás, gyors és gyenge impulzus, nyelési nehézség és szomjúság. Figyelemre méltóak az allergia-szerűek tünetek, mint a csalánkiütés, bőrkiütés, flush és az arc duzzanata. A központi idegrendszeri (CNS) szorongással kapcsolatos tünetei kevésbé figyelhetők meg. Kevésbé specifikus tünetek, például émelygés, hányás, hasi görcsök és hasmenés is tapasztalhatók. A mérgezés általában 24 órán belül teljesen levonul. "[Hungerford 2010)"
Bár a hisztaminszint és a toxicitás foka közötti kapcsolat nem teljesen egyértelmű; úgy tűnik, hogy két másik biogén amin is szerepet játszhat ezekben a súlyos reakciókban: a putrescine és a cadaverine. Mindkét kísérteties biogén amin zavarja a DAO aktivitást, és így megkönnyíti a hisztamin bejutását a véráramba.
Bizonyos halfajok nagyobb valószínűséggel kapcsolódnak a scombroid mérgezéshez, és a legtöbbjük olyan sötét húsú hal, amelyek különösen gazdagok hisztidinben.
Helyi allergiás reakciók - A hisztamin legjobban ismert a szervezet allergiás reakciójában betöltött szerepéről. Ha allergiás vagy a pollenre, és átszaladsz egy virágzó mezőn, az arcüreged nyálkahártyájának sejtjei, túlreagálhatják ezt, és túl sok hisztamint szabadíthatnak fel, ami vizes szemeket, tüsszentést stb... okozhat. Vagy ha a bõr irritatív terméknek van kitéve, akkor csalánkiütéseket fog fejleszteni. Sok allergiás ember antihisztamin gyógyszert szed a hisztamin hatásainak blokkolására.
Hisztamin túlterhelés - A legtöbb egészséges ember jól tolerálja az étkezés során bevitt hisztamin mennyiségét, ami általában összesen 50-100 mg / kg, ám a túlfogyasztás még az egészségesek számára is hisztamin túlterhelést okozhat. A hisztamin neutralizálására képes természetes képességünk nagymértékben változik, így egyes emberek sok hisztamin tartalmú ételt tudnak feldolgozni, míg mások érzékenyebbek.
Hisztamin intolerancia - "A" hisztamin-intolerancia " kifejezés bevezetésre került., mint közös nevezője a tüneteknek: például hasi fájdalom, flatulencia, hasmenés, fejfájás, pruritus (viszketés), blepharedemák (puffadt szemek), csalánkiütés (csalánkiütés), orrfolyás (dyspnea), dysmenorrhoea (menstruációs ciklus problémák), légzési obstrukció (légzési nehézség) tachycardia ( versenyszív), extraszisztolék (szívdobogás) és hipotenzió (alacsony vérnyomás) a hisztamin gazdag élelmiszerek fogyasztása után. "[Komericki 2010]
A hisztamin intolerancia a lakosság legalább 1% -át érinti, és az érintettek 80% -a középkorú.
Mi okozza a hisztamin intoleranciát?
A hisztamin intolerancia legtöbb esetének oka az, hogy a diamin-oxidáz (DAO) szintje / aktivitása kórosan alacsony.