Hisztamin intolerancia - a tudomány megértése

Ebben a bejegyzésben mélyebb betekintést kapunk a hisztamin által okozott ételérzékenységi tünetek tudományos hátterébe.

Felfedezzük a biogén aminok lenyűgöző világát.


Milyen formái vannak a hisztaminnak a szervezetünkben és azon kívül?
Hogyan befolyásolja a hisztamin a fizikai és mentális egészségünket?
Miért vannak olyan emberek, különösen a nők, akik érzékenyebbek a hisztaminra, mint mások,
és miért olyan kiszámíthatatlanok a magas hisztamin tartalmú élelmiszerekre adott reakciók?

A biogén aminok alkímiája
A hisztamin a molekulák egy fontos csoportjához, a biogén aminokhoz tartozik. Ezek aminosavakból álló jelzőmolekulák (aminosavak az összes fehéréjének építőkövei). A HisztAMINE például a HistIDINE aminosavból készül.
A biogén aminokat minden növény és állat fontos testi funkciók szabályozására használja. A biogén aminok előállítására képes sejtek nagyon kis mennyiségben generálják és felszabadítják ezeket, majd a specifikus receptorokra csatlakoznak a közeli célsejtekben, kiváltva ezzel a sejtek egyedi válaszait. Amint lehet, az üzenetüket közvetítik, majd megsemmisülnek a megfelelő természetes enzimek segítségével, hogy további befolyásukat megállítsák.
Annak érdekében, hogy egy adott aminosav egy erős biogén aminná váljon, mindössze annyit kell tennie, hogy eltávolítsa a „karboxil-csoport”-ját. Ez a bizonyos amputáció speciális enzimeket igényel, amelyeket dekarboxilázoknak neveznek (a "karboxilcsoportokat elbontó enzimek").

 

Egyes biogén aminok erős, kellemetlen szagúak, ami hasznos lehet annak felismerésében, hogy az élelmiszer romlik, de a hisztamin maga nem ízes, és szagtalan, ezért nem használhatjuk a "szag tesztet" jelenlétének kimutatására.

Hogy rosszabbá tegyük a dolgokat, mi ostoba emberek elkezdtük az ételeinket szándékosan fermentálni. Baktériumokat adunk a tejhez, hogy sajtot és joghurtot készítsünk. A szőlőhöz élesztőt adunk, hogy borrá legyen. Baktériumokat adunk a húshoz, a szalámi készítéséhez. A folyamat során, az olyan élelmiszerek, mint a tej, a szőlő és a hús, amelyek friss formájukban gyakorlatilag hisztaminmentesek. végül a hisztaminnal és más biogén aminokkal telítettek lesznek. Tehát a hisztamin a testünkből vagy a testünkön kívülről is jöhet - az ételekből, amelyeket megeszünk. De származhatnak a bélbaktériumból is, ahogy erjesztik az ételeket, amelyeket elfogyasztottunk.

Itt található a  lista a leggyakoribb biogén aminokról, és azok aminosavairól. Ezek a leggyakoribb "játékosok" az ételérzékenységekben. Találsz egy párat kísérteties nevekkel, melyek tökéletesen méltóak a Vincent Price-i hangfelvétele: a putrescine és a tökéletesen gonosz cadaverine - mwaaah ah ah ...

Aminosav - Biogén amin párok

Arginine Agmatine, Putrescine , Spermine,Spermidine
Histidine Histamine
Lysine Cadaverine
Ornithine Putrescine , Spermine, Spermidine
Phenylalanine Phenylethylamine
Tryptophan Tryptamine, Serotonin
Tyrosine Tyramine

Köszönj szépen a hisztaminnak

 

A hisztamin fontos üzenetküldő molekula, mely megdöbbentő számú biológiai hatásért felelős a testünkben, segít szabályozni a különböző funkciókat, mint pl. az emésztés, az alvás, a szexuális funkció, a vérnyomás és az agy működése. Hogyan csinál ez az egyetlen molekula ennyi különböző dolgot? A hisztamin sokoldalúságának titka az, hogy különböző válaszokat okozhat a szomszédos sejtekben, attól függően, hogy az milyen típusú sejt, és milyen receptorok vannak a felületén.

Testünkben csak bizonyos sejtek képesek a hisztamin előállítására:

Az immunrendszerben: hízósejtek és bazofilek
Az emésztőrendszerben: gyomor-enterochromaffin sejtek és bizonyos bél-baktériumok
Az idegrendszerben: hisztaminerg idegsejtek (az agyban és a testben)

A hisztamin négy féle receptorhoz kötődik, és mindegyik receptor egyedi módon reagál a hisztaminra. A sejtek elhelyezkedésétől, a receptorok sokféleségétől, a célsejtek kapcsolódásaitól függően, a kis hisztamin sokféle feladatot hajthat végre. 

Például ha a hisztamin a különleges sejtekhez kötődik a gyomorban, akkor a gyomorsav keletkezik. Amikor a hisztamin a nagy véredények felszínén lévő receptorokhoz kötődik, az artériák dilatizálódnak, csökkentik a vérnyomást. Amikor a kapilárisokhoz kötődik, azok szivárgóvá válnak, ami orrfolyáshoz, vizes szemekhez és puffadt bőr kialakulásához vezethet.

 

A hisztamin végzete

A hisztamin szeszélyes: "élj gyorsan, és halj meg fiatalon".  Amilyen gyorsan csak lehet, azonnal megsemmisítik, amint átadja kémiai üzenetét, hogy megakadályozzák az ámokfutását. Nincs tisztelet, de ez jár azért, amiért csibész volt.

Ha mi eszünk valamit  ami hisztamint tartalmaz, mondjuk egy idősebb steaket vagy egy adag érlelt sajtot, speciális enzimjeink vannak a belünkben, amelyek képesek a hisztamin elpusztítására, mielőtt az felszívódna a véráramba.

A hámsejtjek a vékonyblben és a vastagbél felszálló szakaszán folyamatosan felszabadítják a hisztamin-törő enzimet, amit Diamin-oxidáznak hívunk (DAO) a gasztrointesztinális traktusba, első védelmi vonalként az ételekből és italokból származó túlzott hisztamin expozíciótól.  Ha valamennyi hisztamin megmarad a DAO-val való találkozás után, következik egy másik enzim, ami a bél sejtjeinek belsejében található. Ez a histamine-N-methyltransferase (HNMT). A legtöbb hisztamin intoleranciás esetet a DAO ( a legfontosabb hisztamin bontó enzim) alacsony szintjének, vagy gyenge aktivitásának rovására írják. Ha az enzimek hiányosak, a hisztamin akarva-akaratlanul is átjut a véráramba, és a keringéssel eljut a testünk sejtjeihez.

Hisztaminreakciók
Normális körülmények között a kis mennyiségű hisztamin csendben, biztonságosan vezeti a szervezet napi tevékenységét. De vannak olyan forgatókönyvek, amelyek túlzott, kóros hisztamin expozícióhoz vezethetnek.

dose-makes-the-poison.jpg

 Mint minden toxint - Ezt is az adag teszi méreggé. Az egészséges egyénekről úgy gondolják, hogy körülbelül 50-100 mg / kg hisztamin-t bírnak el. De a hisztamin-intoleranciában szenvedők általában sokkal alacsonyabb szintre is reagálnak. A reakciók fajtái attól függnek, hogy mennyi hisztaminnak van kitéve a szervezet, és melyik testterületet érinti.

A reakciók öt általános kategóriába sorolhatók; az első négy forgatókönyv bárkivel megtörténhet:

1.: Anaphylaxis: a hisztamin súlyos belső felszabadulása a véráramba, melyet valamilyen allergiás trigger vált ki.

2.: Scombroid mérgezés "- a romlott halétel okozta ételmérgezés (közel 500 mg / kg hisztamint tartalmaz)

3.: Lokalizált allergiás reakciók

4.: Hisztamin túlterhelés. Túl sok hisztamin elfogyasztása esetén a szervezet természetes reakciója (tipikusan> 50 mg / kg)

5.: Hisztamin intolerancia - kényelmetlen tünetek a hisztamin expozícióval összefüggésben, még alacsony dózisokban is (<50 mg / kg). Ez csak az érzékeny egyénekre jellemző.

 

Anafilaxia - Ha allergiás vagy a földimogyoróra, és egy mogyoróvaj csészébe bújtatod magad, az immunsejtjeid el akarják dobni az idegen testet, és hisztaminnal árasztják el vérkeringést. Mindenféle tünekekkel árasztanak el,  a csalánkiütésektlő kezdve, az alacsony vérnyomáson át, a nehézlégzésig.
Ez a hisztamin krízis. És ez halálos lehet.

Szkromboid mérgezés - Mérgezés, ami a romlott tenger gyümölcsei fogyasztása után jelentkezik. Jellemző hisztamintartalom ebben az esetben nagyobb, mint 500 mg / kg.

"A scombroid mérgezés tünetei jellemzően 10 perccel - 1 órával a mérgező anyagok fogyasztása után jelennek meg. A tünetek változóak: a borsos vagy fémes ízek, az orális zsibbadás, fejfájás, szédülés, szívdobogás, gyors és gyenge impulzus, nyelési nehézség és szomjúság. Figyelemre méltóak az allergia-szerűek tünetek, mint a csalánkiütés, bőrkiütés, flush és az arc duzzanata. A központi idegrendszeri (CNS) szorongással kapcsolatos tünetei kevésbé figyelhetők meg. Kevésbé specifikus tünetek, például émelygés, hányás, hasi görcsök és hasmenés is tapasztalhatók. A mérgezés általában 24 órán belül teljesen levonul. "[Hungerford 2010)"

 Bár a hisztaminszint és a toxicitás foka közötti kapcsolat nem teljesen egyértelmű; úgy tűnik, hogy két másik biogén amin is szerepet játszhat ezekben a súlyos reakciókban: a putrescine és a cadaverine. Mindkét kísérteties biogén amin zavarja a DAO aktivitást, és így megkönnyíti a hisztamin bejutását a véráramba.

Bizonyos halfajok nagyobb valószínűséggel kapcsolódnak a scombroid mérgezéshez, és a legtöbbjük olyan sötét húsú hal, amelyek különösen gazdagok hisztidinben.

Helyi allergiás reakciók - A hisztamin legjobban ismert a szervezet allergiás reakciójában betöltött szerepéről. Ha allergiás vagy a pollenre, és átszaladsz egy virágzó mezőn, az arcüreged nyálkahártyájának sejtjei, túlreagálhatják ezt, és túl sok hisztamint szabadíthatnak fel, ami vizes szemeket, tüsszentést stb... okozhat. Vagy ha a bõr irritatív terméknek van kitéve, akkor csalánkiütéseket fog fejleszteni. Sok allergiás ember antihisztamin gyógyszert szed a hisztamin hatásainak blokkolására.

 Hisztamin túlterhelés - A legtöbb egészséges ember jól tolerálja az étkezés során bevitt hisztamin mennyiségét, ami általában összesen 50-100 mg / kg, ám a túlfogyasztás még az egészségesek számára is  hisztamin túlterhelést okozhat. A hisztamin neutralizálására képes természetes képességünk nagymértékben változik, így egyes emberek sok hisztamin tartalmú ételt tudnak feldolgozni, míg mások érzékenyebbek.

Hisztamin intolerancia - "A" hisztamin-intolerancia " kifejezés bevezetésre került., mint közös nevezője a tüneteknek:  például hasi fájdalom, flatulencia, hasmenés, fejfájás, pruritus (viszketés), blepharedemák (puffadt szemek), csalánkiütés (csalánkiütés), orrfolyás (dyspnea), dysmenorrhoea (menstruációs ciklus problémák), légzési obstrukció (légzési nehézség) tachycardia ( versenyszív), extraszisztolék (szívdobogás) és hipotenzió (alacsony vérnyomás) a hisztamin gazdag élelmiszerek fogyasztása után. "[Komericki 2010]
A hisztamin intolerancia a lakosság legalább 1% -át érinti, és az érintettek 80% -a középkorú.

 

Mi okozza a hisztamin intoleranciát?
A hisztamin intolerancia legtöbb esetének oka az, hogy a diamin-oxidáz (DAO) szintje / aktivitása kórosan alacsony.

A DAO csak a szervezet egyes szerveiben található meg: a vékonybélben, a felszálló vastagbélben, a vesében, a májban és a placentában. Ezért bármi, ami ideiglenesen vagy tartósan károsítja ezeket a szerveket, potenciálisan befolyásolhatja a DAO funkciót, különösen tekintve a belek károsodását, mivel itt a DAO a legaktívabb (nem terhes egyedekben). Ilyen például a kemoterápia, a Crohn-betegség, a cöliákia, a vesebetegség, a májelégtelenség vagy a műtét. A DAO genetikai rendellenességei szintén szerepet játszanak bizonyos hisztamin intoleranciában.
A DAO-nak szüksége van a B6 vitaminra, a C-vitaminra, rézre és cinkre a megfelelő működéséhez, ezért ha ezek bármelyike hiányos, akkor hisztamin-intoleranciát tapasztalhatsz.
A HNMT ezzel ellentétben a szervezet szinte minden szervében megtalálható, beleértve az agyat és a vörösvérsejteket is. A HNMT funkció problémáiról nem gondolják, hogy jelentős szerepet játszanak a a hisztamin intolerancia legtöbb esetében.
Her-stamine ?
A hisztamin-intoleranciában élő emberek 80% -a nő. Ez azért lehet, mert az ösztrogén és a hisztamin erősítik egymást, ami azt jelenti, hogy az ösztrogén növeli a hisztaminszinteket és fordítva. Mivel a nőknek magasabb az ösztrogén szintje, mint a férfiaknak, természeténél fogva magasabb a hisztaminszintjük is, mint a férfiaké. Ez az oka aztán, hogy kevesebb magas hisztamin tartalmú ételt tudnak jól bontani az enzimek, mint a férfiaknál.
A hisztaminról ismert, hogy fokozza az ösztrogén termelést. Ezt nagyon fontos számba venni, hiszen különböző mennyiségű hisztamin fogyasztása napról napra fel tudja vinni a nőket a hormonális hullámvasútra az emelkedő ösztrogénszintekkel.
A nők érzékenyebbek lehetnek a hisztaminra a ciklusok azon pontjaiban, amikor az ösztrogén szintje magasabb (ovuláció és premenstruális fázis), vagy ha ösztrogén-kiegészítőket alkalmaznak. A hisztamin kiváltja a nitrogén-monoxid felszabadulását az agy körüli artériákban, ami migrénes fejfájáshoz vezethet. A "menstruációs migrén" oka annak a ténynek tulajdonítható, hogy az ösztrogénszint a premenstruális fázisban csúcsértékű, ami a hisztaminszint emelkedésével jár együtt.
A nőknek nagyobb számban található a H1 receptor agyukban, mint a férfiaknak, ami azt jelenti, hogy a nők agya természetesen érzékenyebb a hisztaminra.
A hisztamin sok természetes szerepe közül az egyik, hogy  fokozza a méh összehúzódásáit. Ez megmagyarázza, hogy a hisztamin intolerancia miért okozhatja vagy súlyosbíthatja a menstruációs görcsöket.
Különösen érdekes, hogy a várandós nők a terhesség alatt általában az allergiás és a hisztamin-intolerancia tünetek hiányát tapasztalják, mivel a placenta a hisztamin toxicitását megelőzendő,  képes a DAO normálisnak tartott mennyiségét 500-szorosára emelni.
A hisztamin és a mentális egészség


Bár mind a testben, mind az agyban találhatóak hisztamin molekulák, azok nem lépik át a vér-agy gátat. A hisztamin intolerancia azonban mégis mentális tüneteket okozhat. A hisztamin fontos neurotranszmitterként működik az agyban, ahol segít a stresszválasz, az éberség, a szexuális funkciók, az alvás-ébrenlét ciklusok, a figyelem, a tanulás és a memória szabályozásában. Bár nem ismerek olyan tudományos eredményeket, amelyek kifejezetten igazolják a hisztamin intolerancia és a hangulati rendellenességek közötti formális kapcsolatot, a hisztamin-intoleranciában szenvedők gyakran tapasztalnak olyan tüneteket, mint a pánik, az álmatlanság, a szorongás és a fáradtság.
Bár a vér-agy gáton nem jut át a hisztamin, mégis akkor mi okozza ezeket a tüneteket?
Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a szorongás tüneteinek többsége a hisztamin intoleranciában szenvedő embereknél nem az agyban keletkezik, hanem inkább a szervezetben, hiszen a hisztamin képes emelni a szintjét egy másik fontos jelzőmolekula mennyiségének a véráramában, ez pedig az adrenalin.
Az adrenalin a test "küzd-vagy-menekülj" hormonja. Nem lép át a vér-agy gáton, de a testben pánik tüneteket okozhat, mint például a versenyzés / lüktető szív, szorongás, hányinger, izzadás, álmatlanság, légszomj, remegés stb.
Egy másik érdekes lehetőség: a hisztamin ösztrogénszintet emel a szervezetben, és az ösztrogén átmegy a vér-agy gáton. Mint bármely nő tudja, az ösztrogén hatással lehet a hangulatra - néha pozitív, néha negatív (az ösztrogén és a hangulat közötti kapcsolat nagyon bonyolult). Miután az agyba belépett, az ösztrogén stimulálja a hisztamin felszabadulását, így ez lehet az egyik módja annak, hogy az érzékeny emberek magas hisztamin-étrendje befolyásolhatja az energiát és a koncentráció szintjét.
Mi a helyzet az egyéb biogén aminokkal?

Az élelmiszerekben a hisztamin soha nincs egyedül. Mindig jelentős mennyiségben kísérik még más biogén aminok. Ez a tüneteket és a hisztamin intolerancia diagnózisát bonyolítja, és néha meglehetősen kiszámíthatatlan helyzetet teremt.
A putrescine és a cadaverine az élelmiszerekben a DAO-aktivitást zavaró problémákkal járhat, ami megnehezíti számunkra, hogy a hisztamint a bélben méregtelenítsük. Ez növelheti a hisztamin szintjét. Minél magasabb a putreszin és a cadaverin szintje az elfogyasztott élelmiszerben, annál magasabb a hisztamin hatékonyságának szintje a szervezetben.
A tiramint nem Diamin Oxidase (DAO), hanem egy másik, az úgynevezett monoamino-oxidáz (MAO) enzim bontja le. A Tyramine ezért hírhedt abban, hogy olyan problémákat okoz, mint a "MAO-gátlók", mint a Nardil és a Parnate, amelyek blokkolják a tyramin lebontását. Ha a tyramin felhalmozódik, súlyos fejfájás és veszélyesen magas vérnyomás fordulhat elő.
A valódi tiramin intolerancia azoknak okoz kifejezett problémákat, akik MAO-gátló gyógyszereket szednek vagy ritka esetekben genetikai MAO-hiányban szenvednek. És itt jön képbe megint a putrescine és a cadaverine - mindkettő zavarja a MAO aktivitást, ezért enyhébb MAO-gátlóként viselkedik! Ezért az idős ételek akár migréneket és magas vérnyomást is okozhatnak akkor is, ha nincs hisztamin-intolerancia.
Nem csak hisztaminról van szó ... Egyéb faktorok

Nem könnyű felmérni, hogy a hisztamin-intolerancia valóban fenn áll-e. Amellett, hogy más biogén aminok befolyásolhatják, hogy egy bizonyos táplálék milyen hatással van rád, számos más változó is meghatározza, hogy hogyan érezheted magad, amikor magas hisztamin tartalmú ételt fogyasztasz.
Nem lehet tudni, hogy mennyi hisztamin van egy adott ételben, és ugyanaz az élelmiszer különböző mennyiségű hisztamint tartalmazhat különböző körülmények között.
- Egyes gyógyszerek zavarják a DAO aktivitását, beleértve az NSAID-okat, például az ibuprofent.
- Az ösztrogén stimulálja a hisztamin termelést
- A stressz és a fizikai sérülés az immunsejteket a hisztamin és más proinflammatorikus anyagok felszabadítására serkenti
- Az alkohol zavarja a DAO aktivitást
- Az alacsony hisztamin tartalmú, trigger ételek a hízósejteket hisztamin felszabadítására serkenti
- Van néhány alacsony fehérje és alacsony hisztamin tartalmú növény, ami viszont magas aminosav tartalommal bír, és normális esetben csökkenti a hisztamin szintet
- Néhány fajta bélbaktérium tartalmaz hisztidin-dekarboxilázt, ezért az általunk fogyasztott élelmiszerekben található proteinből termelhetnek hisztamin. Ez nagyobb valószínűséggel fordul elő olyan ételekkel, amelyek nehézkessé válnak a saját magunk által történő megemésztésére, mivel ezek az élelmiszerek tovább haladnak az emésztőrendszerben a vastagbélbe, ahol a baktériumok élnek. Ez csak egy oka annak, hogy érdemes minimálisra csökkenteni az "erjeszthető" élelmiszereket, mint például a hüvelyesek és az olyan fehérjékben gazdag ételek, mint a glutén és a kazein, amelyeket az emberek nem képesek lebontani.
A hisztamin intoleranciában szenvedő személyek a körülményektől függően még magas vérnyomást vagy alacsony vérnyomást is tapasztalhatnak! Maga a hisztamin a legtöbb esetben csökkenti a vérnyomást. A hisztamin ugyanakkor a testben lévő egyéb anyagok felszabadulását is befolyásolja (adrenalin), amelyek befolyásolják a vérnyomást.
Ez komplikált.
A hisztamin érzékenységgel rendelkező emberek és orvosaik könnyen összezavarodnak. Ugyanaz az élelmiszer különböző tüneteket okozhat napról napra, a körülményektől függően. Nem egyszerűen arról szól, hogy mennyi hisztamin van egy élelmiszerben. Milyen más biogén aminok voltak ebben az ételben? Ittál alkoholt azon a napon? Volt olyan NSAID vagy más olyan gyógyszer, amely növeli a hisztamin szintjét? Mi mást ettél még azon a napon? Eszel-e olyan hisztamin-indukáló ételeket? Mennyire vagy stresszes? Ha nõ vagy, hol tartasz a havi ciklusodban?
Szinte látom, ahogy a kezed széttárod. Hogyan lehet tudni, hogy van-e hisztamin intoleranciád vagy sem? Ha úgy gondolod, hogy van, mit kell tenni? Ne félj, a segítség úton van!
megj. a blog szerk.: az itt következő ajánlások az eredeti linken elérhetők.
Forrás: http://www.diagnosisdiet.com/histamine-intolerance-science/.
süti beállítások módosítása